Van KAN naar DANK; de driehoek Arnhem, Nijmegen, Kleve

Van KAN naar DANK; de driehoek Arnhem, Nijmegen, Kleve

Mijn droom

Kleve als tegenwicht voor Arnhem en Nijmegen. Een natuur georienteerd, kennis-vormend centrum waar de ervaringen worden gedeeld om tot authentieke ideeen te komen: vorm geven aan het Kleefs gevoel. Een gevoel wat Kleve weer een eigen identiteit zal geven. Een identiteit waardoor Kleve ook wordt gezien als meer dan alleen een stad waar het lekker inkopen doen is. Een identiteit die ervoor zal zorgen dat wat in Kleve gebeurt en wat hier wordt ontwikkeld nergens anders kan gebeuren, nergens anders ontwikkeld kan worden: authentisch Kleve.

De Basho Kleve

Kennis en ervaringen tussen de verschillende mensen in Kleve: oud of jong, hoog of laag opgeleid, industrieel of landbouwer. worden gedeeld door zowel de nieuwe generatie jongeren die aan Hochschule, Berufskolleg, maar ook de verschillende jongerencentra

samen met de Klevenaren door middel van de Hochshule Kleve als stad ontwikkelen: het centrum bruisender maken, de bevolking verjongeren (en niet alleen van leeftijd), een stad waar vanuit vele ideeen de wereld in zullen vloeien en waar naartoe ook vele mensen zullen komen om te beleven hoe Kleve is.

De natuur als inspiratiebron

Het verleden van Kleve met de prins Maurits tijd, de gebeurtenissen tijdens de wereldoorlogen, alles rondom de bronwaterbron en natuurlijk de na-oorlogse moderne kunst, met onder andere Beuys, hebben Kleve en haar inwoners gevormd.

Daarnaast is Kleve sinds jaar en dag een kleine gemeente geweest waarin de landbouw en veeteelt een grote rol heeft gespeeld. Het contact met de natuur zit de Klevenaren dus in het bloed. De kunst van Beuys en zijn tijdgenoten is daarmee ook doordrenkt. Maar ook Maurits in zijn tijd, beïnvloed door de Braziliaanse natuur heeft van Kleve een natuurlijk kunstwerk gemaakt wat vandaag de dag nog te aanschouwen is.

“Don´t mention the war”

Kleve ligt van drie kanten opgesloten door Nederland. In het noorden ligt voorbij Emmerich direct ´s Heerenbergh, in het westen na Kranenburg Beek met daarachter Nijmegen en in het zuiden direct Gennep. Nog vaak krijg ik als Nederlander in Kleve de vraag of de Nederlanders nog wat tegen de Duitsers hebben. Iets wat ik meer hier in Kleve voel dan op andere plekken in Duitsland. Ook tijdens EKs en WKs is het gevoel raar. Het wordt tijd voor de Klevenaren om deze gevoelens achter zich te laten. Zich te focussen op hun eigen identiteit, of de Nederlanders dat nu leuk vinden of niet. Alleen dan komt het beste uit ze naar boven. Reden te meer om aan die identiteit en authenticiteit te werken.

Het leven leiden als je een doel voor ogen hebt. Niet te veel terugkijken, maar vooruitkijken. De positieve zaken als motivator zien en de negatieve als leerpunten.

Published by sjorswitjes

I am a researcher and lecturer on Corporate Sustainability at Utrecht University. As a consultant, I have been part of corporate sustainability integration processes in companies in Europe, Latin America and the USA and have supported the United Nations, governments and standardisation organisations. In my academic work I have been developing frameworks for an improved understanding of corporate sustainability integrating as an added value to the main corporate goals.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: